woensdag 28 oktober 2015

Wat is Halloween eigenlijk voor feest?




Halloween is een typisch Amerikaans feest en het wordt gevierd op 31 oktober. Historisch gezien heeft deze datum over de hele wereld een belangrijke betekenis. Het woord 'Halloween' is afgeleid van 'All Hallows Eve'.

Er zijn verschillende ideeen over de afkomst van Halloween. De meest gangbare is dat Halloween de erfenis is van de Kelten. De Kelten vierden op 31 oktober het eind van het oogstjaar. Op 1 november begon het nieuwe jaar. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen om bezit te nemen van de levenden. Dat is de reden waarom de dorpelingen vreemde kleding aandeden om zich onherkenbaar te maken en de dode geesten af te schrikken. Ook maakten ze herrie om zo de geesten weg te jagen.

De jaren rond 1840 werd het Halloweenfeest door Ierse immigranten naar Amerika gebracht.

De gewoonte rond 'trick or treat', wat zoiets betekent als 'geef me iets lekkers of ik neem je te grazen' komt niet van de Kelten maar van een 9e eeuwse gewoonte. Op 2 november (allerzielen) gingen de vroegere Christenen van dorp naar dorp om te bedelen voor 'zielen cake'. En hoe meer cakejes je kreeg hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Ze geloofde dat de gebeden de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.

De traditie rond de lampion (in het Engels een Jack-o-lantern) komt waarschijnlijk uit een Iers volkslied. Het verhaal gaat dat Jack, een dronkaard, de duivel had bedrogen en hem in een boom heeft laten klimmen. Jack had een kruis op deze boom getekend zodat de duivel in de boom gevangen zat. En dat als hij Jack niet meer zou lastigvallen, Jack hem vrij zou laten.

Toen Jack dood was mocht hij niet naar de hemel omdat hij slecht was geweest maar hij mocht ook niet naar de hel omdat hij de duivel had belazerd. In plaats daarvan gaf de duivel hem een gloeiend houtje om zijn weg door de enge duister te verlichten. Deze zat in een uitgeholde knol om hem langer te laten gloeien.

De Ieren gebruikten vroeger dus knollen als lantaarns maar de immigranten in Amerika vonden pompoenen veel mooier als knollen. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.

Fijne Halloween!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten